etusivu
hevoset
kasvatus

Jälkeläiset

t. Priya Rohana
t. Priya Damyanti

Bela Chanda

marwarinhevonen, tamma
perlino, säkä 147cm
syntynyt 03.08.2014, ikä
täyttänyt 4v. 10.02.2015
ko; He C, re; 60cm, va; noviisi
rekisterinumero VH13-050-00

kasvattanut Rajasthan Marwaris
omistaa Anna (VRL-7228)

Bela Chanda on tarkkaavainen marwarinhevos-tamma. Tuntuu että sillä olisi silmät selässäkin kun se huomaa aina lähestyvän "vaaran" eli ihmisen tai hevosen tulemassa takaa päin sitä kohti. Siinä on sitten kiinniottajalla mielenkiintoista yrittää ottaa sitä kiinni jos hevonen ei ole lainkaan mielissään siitä asiasta.

Tästä ominaisuudesta Bellalle on kehittynyt myös erinomaiset refleksit. On siinäkin ihmettelemistä kun yhtäkkiä niin rauhallinen hevonen hypähtää sivulle valon nopeudella säikähtäessään. Vaikka tuntuisi että tämä tamma säikkyisi paljon ja lisäksi se on melkein täysin mahdotonta saada kiinni tarhastaan, niin omistaa se uskomattoman ystävällisen luonteen. Se ei koskaan satuttaisi ketään, eikä se edes tammana uhkaile ketään että se olisi muka niin pelottava ja hurja, vaan se nauttii tutuilta ihmisiltä saamistaan huomionosoituksista, kuten sään rapsuttamisesta todella paljon. Valitettavasti kuitenkin luottamus-suhde on ansaittava kovalla työllä ja rauhallisella olemuksella. Vierailla ihmisillä se voi jopa luimia tai kuopia maata hermostuneena, mutta olipa vieras tai tuttu niin jos teet liian äkkinäisiä liikkeitä, tamma säpsähtää ja yrittää peruuttaa mahdollisimman kauas nostaen päänsä korkeuksiin hämillään.

Ratsastaessa Bella on herkkä ja siksi se vaatii selässäistujalta pieniä apuja, niin pohkeiden kuin käsien kohdalla. Jos pidät ohjia liian kireällä tamma alkaa kiskomaan päätään ylös ja alas tai se voi jopa alkaa tempuilemaan kävellen sivuttais-suunnassa, eikä uralla. Bela Chanda tottelee jokaista apua kuuliaisesti ja raippaa ei edes suositella käytettäväksi, sillä hiemankin liian suuri isku lautasille raipalla voi taata pukkihyppy sarjan. Osaavalla ratsastajalla hevonen toimii kuitenkin moitteettomasti ja pelottomasti.

Esteillä tamma monesti turtuu eli hidastaa vauhtiaan ja meinaa ohittaa esteen ilman sen ylittämistä. Tähän se tarvitsee päättäväisen ratsastajan, joka osaa tueta hevosen menoa esteen ylittämiseen saakka. Jos ratsastaja osaa hommansa, niin tästäkin tammasta irtoaa kauniita ja elastisia hyppyjä. Taitoa hevosella riittää, joskaan ei kylläkään haluamista.

Maastossa Bella on jälleen luonteensa mukaisesti tarkkaavainen ja se todennäköisesti säpsähtää jokaista hieman outoa ääntä tai pusikosta lentoon lähtevää lintua. Se ei kuitenkaan säntää koskaan karkuun hurjaa neliä, vaan enintään se loikkaa sivuun, joka voi kuitenkin olla inha vaihtoehto kokemattomalle tai huono refleksisille ratsastajille. Anyway, reippautta löytyy ja jos olet saanut kehitettyä hyvän luottamus-suhteen hevoseen niin se ylittää hurjimmatkin joet ja metsiköt -tosin ehkei aivan kirjaimellisesti, mutta kuitenkin se menee minne vain mihin ohjaat sen ja vain luottaen että pidät siitä huolta...

© Dimma


i. Taksheel ii. Lukesh
ie. Malti
e. Charvi ei. Arpan
ee. UshmaNäyttelytulokset

00.00.2000, paikka, muu kuva; liikekuva, tuom. , sijakuvan © Anna | Bela Chanda on virtuaalihevonen!

Ulkoasu © vrl-2324 / M Layouts
Kuva © / Muokkaus Anna Roger H. Goun